Over onsJohannes

ROOTS ELIANA

Image Slider 2
Image Slider 1
Image Slider 3
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow


Als molenaarskind is mijn moeder Eliana op een steeds in bloemen gehulde hoeve geboren op 14 augustus 1939 in Zomergem … meer bepaald in het gehucht Hoetsel! Als eerste kind van een groot gezin met 11 kinderen is Eliana aangeleerd om steeds behulpzaam en paraat te staan voor haar 5 broers en 5 zusjes terwijl haar ouders op het veld of in de molen aan het  werk  waren.

Haar jeugdjaren herinnert ze als ‘altijd bezig’… spelen met de buurmeisjes/-jongens, aardappelen op het veld rapen nà school,het deeg van de broden brengen naar het ovenkot op de boerderij, de mooie blauwe korenbloemen wegplukken op de tarwevelden, het rapen van korenaren die nà het oogsten her en der op het veld lagen. Zelfs haar poppen werden gemaakt van bloeiende maïskolven en hond Toby was nooit ver weg !

Rijkdom was er niet… ondanks de oorlogstijd zorgde mijn grootmoeder Irma dat er op zondag een stukje vlees en zelfs rozijnenbrood was… dan werd de rijstpap op de buizenstoof gemaakt waardoor er onderling gekibbel was wie van de 11 kinderen de bodem mocht leegschrapen. Het paasfeest en Sinterklaas gingen niet stilletjes voorbij… 11 bordjes stonden klaar met voor elk een stukje chocolade!Als 14-jarig meisje vertrok ze naar Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn in Eeklo zodat ze thuis ook haar financieel steentje kon bijdragen. De eerste stappen naar volwassenheid waren gezet, want ze mocht maar eenmaal per maand terug naar de boerderij. Zo startte haar ontdekking in het klaarmaken van heerlijke gerechtjes en zoetigheden.

Dankbaar voor wie mijn moeder is en wat ze voor mij betekent noem ik graag het Ontbijt & Koffiehuis naar haar ! Blijf nog vele jaren bij ons lieve oma !